Szkolenia archiwum
WARSZTATY
Gospodarka finansowa, rachunkowość i sprawozdawczość samorządowego zakładu budżetowego
Koszt szkolenia:
350 zł
Program szkolenia:
Rozpoczęcie godzina 10:00
Studium przypadku
z uwzględnieniem najczęściej popełnianych błędów
w prowadzeniu ewidencji księgowej
oraz ich wpływu na sprawozdanie budżetowe (Rb30-S)
oraz na sprawozdania finansowe (bilans, rachunek zysków i strat)
- Stan środków obrotowych- jego odzwierciedlenie w funduszu jednostki oraz prezentacja w sprawozdaniach finansowych ( w bilansie i rachunku zysków i strat)
- Nadwyżka środków obrotowych:
- Ujęcie w ewidencji księgowej zwolnienia z odprowadzenia nadwyżki
- Faktyczny stan środków w obrotowych jako podstawa do ustalenia nadwyżki środków obrotowych
- Nadwyżka środków obrotowych – prezentacja w bilansie i rachunku zysków i strat w przypadku:
- braku zwolnienia z odprowadzenia nadwyżki
- w przypadku zwolnienia z odprowadzenia nadwyżki stanu środków obrotowych
- Wpływ amortyzacji środków trwałych na fundusz jednostki oraz stan środków obrotowych w zależności od źródła finansowania
- Wybrane zagadnienia ewidencji środków trwałych oparte o pytania nadesłane do Wykładowcy (ulepszenie środków trwałych, likwidacja środków trwałych niecałkowicie zamortyzowanych, odzyskanie części środka trwałego likwidowanego niezamortyzowanego, całkowicie zamortyzowanego, zaniechanie inwestycji)
- Wybrane zagadnienia zamknięcia roku 2013 w aspekcie rachunkowym i podatkowym:
- Rozliczenia międzyokresowe przychodów i kosztów– zdarzenia na przełomie okresów
- Odpisy aktualizujące należności
- Odsetki naliczone a niezapłacone
Materiały są opracowane w oparciu o rzeczywiste dane, ze szczególnym wskazaniem konsekwencji wynikającej z popełnienia błędu w kolejnych następujących po sobie latach
- Omówienie uchwały NSA i FPS1/13 w Składzie Siedmiu Sędziów z dnia 24 czerwca 2013 w sprawie podatku od towarów i usług w Gminie i jej jednostkach w aspekcie skutków dla działalności samorządowego zakładu budżetowego.
Cena Obejmuje:
Materiały szkoleniowe, lunch, słodki poczęstunek